akciğer kanseri

ups
en beter kanser cesidi olarak bilinir.en onemli tetikleyicisi sigaradir.priapus insanindan ogrendigim kadariyla sigara icen her 5 kisiden 1i bu hastaliga yakalanmaktaymis.bunun disinda vucudun kan dolasim merkezi akcigerler oldugu icin hastaligin diger organlara gecmesi ve sonunda olum getirmesi cok buyuk ihtimal.allah kimsenin basina vermesin...
floydian
dünyada en sık görülen hastalıklardan biridir.ekeklerde en çok görülen kanser grubudur.kadınlarda önceleri meme kanseri ilk sıralarda yer almaktaydı ancak sigara tüketiminin artmasına paralel olarak kadınlarda da en sık görülen kanser grubu olmuştur.kabaca iki ana gruba ayrılmaktadır.1.küçük hücreli akciğer kanseri (small cell) 2.küçük hücre dışı akciğer kanseri(nonsmall cell).

birinci gupta sınıflanan akciğer kanseri kötü seyre sahip olup kısa sürede tedavi protokolu uygulanmaz ise çok hızlı akciğer dışı organlara yayılır.akciğer de sınırlı ve mediastene yaılmamış dönem de yakalanırsa ameliyat ile çıkarılma şansı olup hayat kalitesini arttırmakta ve tedavi süresince ömrü amaliyatsız tedaviye göre daha çok uzatmaktadır.ameliyat şansını kaybeden hastalar kemoterapi protokolune alınmaktadır.

ikinci grupta yer alan küçük hücre dışı akciğer kanserleri ( epidermoid ca,adeno ca, mix tip,büyük hücreli,nöroendokrin ...) daha yavaş büyümekte ve diğer gruba göre akciğer dışı organlara daha geç yayılmaktadır.bu özellik bu grup kanserlerin daha çok ameliyat edilebilmesini sağlamaktadır.akciğer kanserinde doktora erken başvuru,hastalığın erken dönemde tanınmasını sağlamakta ve kanser dokusu ameliyatla tamamen çıkarılabilmektedir.bunun sonucunda hastalara ek bir tedavi gerekmeksizin hayatları daha kaliteli ve uzamış hale gelmektedir.ne yazık ki hastaların büyük grubu çok geç dönemde doktora başvurmaktadır.ve sonuçlar kötü olmaktadır.ekonomik düzeyi iyi olan, sağlık sigortasının disiplinli işlediği ülkelerde risk grubu hasta populasyonu rutin taramalardan geçmekte ve hiç şikayeti olmayan akciğer kanseri olguları çok erken tanınmakta ve tedavi edilmektedir.

akciger0.tripod.com
van ness
yoğun bakımda görev yapan doktor akrabamın anlattığına göre her gün bir hastayı sigaradan kaybediyorlarmış. yaşları da öyle 60-80 değil 40-45 diyor. yani demeyin öyle ben akciğer kanserine anca 65 ime gelince yakalanırım diye. benden söylemesi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol